
A repce- és napraforgóolajok gyakori összetevői a feldolgozott élelmiszereknek, például a péksüteményeknek. Mostanában néhány wellness-influencer kerüli ezeket az olajokat, mondván, hogy az omega-6 zsírsavak toxikusak és gyulladáskeltők.
Robert F. Kennedy, Jr., akit a Trump-adminisztráció jelölt az Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériumának vezetésére, egy Instagram posztban az elhízási járvány egyik "hajtóerejének" is nevezte az olajokat.
A közösségi média felhasználók gyakran a „gyűlöletes nyolcak” kifejezést használják ezekre az olajokra, ideértve a repce, kukorica, szója, napraforgó, gyapotmag, sáfrány, szőlőmag és rizskorpa olajokat. Az influencerek gyakran megosztanak videókat az élelmiszerboltokból, arra ösztönözve követőiket, hogy kerüljék el az ezeket tartalmazó termékeket.
Az emberek számára nehéz elkerülni a magolajokat, mivel az Egyesült Államok élelmiszerkínálatában széles körben elterjedtek, különösen a feldolgozott ételekben, melyek az átlagos amerikai étrend 60%-át teszik ki. Gyakori termékek, mint például a chips, popcorn és kenyér, gyakran napraforgó- vagy szójaolajat tartalmaznak.
„Sok ultrafeldolgozott élelmiszer alacsony tápanyagsűrűséget mutat, de magát az olajat erősen démonizálták” – mondta Judy D. Simon MS, RD, CD, a Washingtoni Egyetem Orvosi Központ dietetikus táplálkozási szakértője a Verywellnek.
A McDonald’s repceolaj-keverékben süti a krumplit, de RFK Jr. a marhafaggyú visszaállítását szorgalmazza, amelyet 1990-ig használtak. „Ez a váltás azért történt, mert a telített állati zsírokat egészségtelennek tartották” – mondta Kennedy egy Instagram posztban. A túlzott telített zsírfogyasztás növelheti a "rossz" koleszterinszintet, ami növeli a szívbetegség és stroke kockázatát.
Még ha teljesen kerüli is a gyorsételeket, nehéz lehet elkerülni a magolajokat. De valóban szükséges-e elkerülni ezeket az olajokat az egészséges étrend megőrzéséhez?
Az étrendi zsírok és olajok keveréke egészséges zsírokat tartalmaz—többszörösen telítetlen és egyszeresen telítetlen—és kevésbé egészséges telített zsírokat. A többszörösen telítetlen zsírok közé tartoznak az omega-3 és omega-6 zsírsavak. A zsíros halak több omega-3-at tartalmaznak, míg a magolajok több omega-6-ot.
Az Amerikai Étrend Útmutatók a telített zsírok csökkentését javasolják a telítetlen zsírok javára. Az Amerikai Szív Szövetség is az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok, például a magolajokból, diófélékből és tofuból származó zsírok fogyasztását ajánlja a telített vagy transzzsírok helyett.
„A kutatások azt mutatták az évek során, hogy a többszörösen telítetlen zsírok fogyasztása valójában összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségekből és rákból származó alacsonyabb halálozási kockázattal, így ezek pozitív egészségügyi előnyökkel járnak” – mondta Simon.
A közösségi médiában elhangzó állításokkal ellentétben a vizsgálatok kimutatták, hogy a linolsav, a magolajok fő omega-6 összetevője, nem növeli a vér gyulladásos markereit. A linolsav valójában segíthet a szívbetegségek kockázatának csökkentésében.
„A gyulladást okozó omega-6-okkal kapcsolatos aggodalmak gyakran túlzottan hangsúlyozottak, és nem támasztja alá őket jelentős bizonyíték” – mondta Grace Derocha, RDN, CDCES, MBA, egy detroiti dietetikus és a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivője.
Az oxidáció egy másik ok, amiért néhányan elkerülik a magolajokat. A hő és a fény okozhatja, hogy a telítetlen zsírsavak oxidálódnak és szabad gyököket termelnek. A telítetlen zsírsavak, különösen a linolsav, gyorsabban oxidálódnak, mint a telített zsírok.
„Az oxidált zsírok potenciálisan káros melléktermékeket generálhatnak, de ennek a kockázatnak a csökkenthető olyan főzési módszerekkel, mint a mérsékelt hőfokon történő sütés, a hosszan tartó magas hőfokon történő sütés elkerülése és az olajok megfelelő tárolása” – mondta Derocha.
A magolajok, mint minden zsír, grammonként 9 kalóriát biztosítanak, míg a fehérje- és szénhidrátforrások grammonként 4 kalóriát tartalmaznak.
„A kalóriadús ételek, beleértve a magolajokat tartalmazó ételek túlzott fogyasztása kalóriatöbblethez is vezethet, és ennek következtében súlygyarapodást okozhat” – mondta Derocha. Azonban a bizonyítékok nem támogatják, hogy kizárólag magolajok lennének a hibásak.
„A magolajokra vonatkozó legtöbb kritika abból ered, hogy széles körben használják őket ultrafeldolgozott élelmiszerekben, mint például sült ételek, péksütemények és gyorsételek formájában, amelyek magas kalóriatartalmúak, alacsony tápanyagtartalmúak és könnyen túlfogyaszthatók. Az egész étrendi mintázat, nem pedig a magolajok jelenléte, járul hozzá a súlygyarapodáshoz” – mondta Derocha.
A marhafaggyú használata, ahogyan RFK Jr. javasolta, szintén egy lehetőség. A marhafaggyú egy fajta feldolgozott zsír, amelyet szarvasmarhák zsírszöveteinek feldolgozásával készítenek. Legtöbbjük telített és egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, és csak kis mennyiségben többszörösen telítetlen zsírokat.
A magolajok alacsony telített zsírokat tartalmaznak. Egy evőkanál repceolaj kevesebb mint 1 gramm telített zsírt tartalmaz, ugyanennyi napraforgóolaj 1,36 grammot, de egy evőkanál marhafaggyú több mint 6 gramm telített zsírt tartalmaz. Más szavakkal, 3 evőkanál marhafaggyú majdnem elérné az ajánlott napi 20 gramm telített zsírt. Az Amerikai Szív Szövetség azt ajánlja, hogy a napi telített zsírbevitel még alacsonyabb legyen, ne haladja meg a 13 grammot.
„A faggyú hőállóbb a magas telített zsírtartalma miatt, amely ellenáll az oxidációnak sütés közbeni használat során” – mondta Derocha. „Bár az oxidáció kevésbé jelent problémát, a magasabb telített zsírtartalom hosszú távon nem biztos, hogy összhangban van a szív-egészségügyi iránymutatásokkal, ha nagy mennyiségben fogyasztják.”
Azok, akik kerülik a magolajokat, választhatnak más lehetőségeket is, mint például az olíva-, avokádó- és földimogyoróolajak, amelyek magasabb egyszeresen telítetlen zsírtartalommal rendelkeznek. Ezek az olajok azonban gyakran drágábbak, mint a magolajok.
Bár a repce- és napraforgóolajat kritizálják a közösségi médiában, a kutatások azt mutatják, hogy ezek kedvező többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaznak, amelyek hozzájárulhatnak a szív egészségéhez, ha mérsékelt mennyiségben fogyasztják. Ahelyett, hogy teljesen elhagynánk a magolajokat, fókuszáljunk a kiegyensúlyozott étrendre, amely minimálisan feldolgozott ételeket és különféle egészséges zsírokat tartalmaz.