
Az állati alapú étrend a legújabb táplálkozási trend, amely futótűzként terjed a közösségi médiában. Az emberek azt állítják, hogy ez a húsban gazdag étrend segít fogyni és egészségesebben érezni magukat.
Ez a szigorú étrend hasonlít a közismert húsevő étrendre, és az állati termékek, például legeltetett vörös húsok, belsőségek, mint például máj, tojás és tejtermékek fogyasztására összpontosít. Más ételek, mint például gyümölcsök és zöldségek, általában ritkábban szerepelnek.
Míg a közösségi média felhasználói azt állítják, hogy a nagy mennyiségű fehérje és zsír fogyasztása—miközben korlátozzák a szénhidrátbevitelt—segít a fogyásban és az általános egészségi állapot javításában, a regisztrált dietetikusok aggályokat fogalmaznak meg.
A szakértők szerint más népszerű, fehérjében és zsírban gazdag, alacsony szénhidrát-tartalmú diéták, mint például az Atkins, a paleo és a keto étrend, gyakran nehezen fenntarthatók, és más egészségügyi kockázatokat jelenthetnek.
Vannak-e Egészségügyi Kockázatok az Állati Alapú Étrenddel?
Röviden, igen. Az állati alapú étrend különféle egészségügyi problémákkal, például megnövekedett rákkockázattal, vitaminhiánnyal, szívbetegséggel és elhízással van összefüggésben.
„Több hátránya van, mint előnye, amikor csak egyetlen élelmiszercsoportot részesítünk előnyben” – tette hozzá.
Egy 2023-as kutatási áttekintés, amely a Journal of Cardiovascular Development and Disease folyóiratban jelent meg, megállapította, hogy általában az alacsony szénhidráttartalmú, magas állati fehérjetartalmú diéták összefüggésbe hozhatók a szívbetegségek fokozott kockázatával.
A jelentés szerint azok az emberek, akik ilyen szigorú diétát folytatnak, nagyobb valószínűséggel fejlesztenek ki magasabb LDL vagy „rossz” koleszterinszintet, károsodott érrendszeri funkciót és gyulladást, mint azok, akik ételeikben nagyobb arányban fogyasztanak feldolgozatlan szénhidrátokat, például babot vagy hüvelyeseket.
Ezen felül, szinte minden nagyobb egészségügyi szervezet, beleértve az American Heart Association-t, óvatosságra int az ilyen állati alapú étrendek kipróbálása ellen.
„A fő probléma az, hogy rengeteg telített zsírt tartalmaznak, amely közvetlenül kapcsolódik a szívbetegségekhez, nemcsak azért, mert emeli a koleszterinszintet, hanem azért is, mert fokozza a szervezet gyulladásos reakcióját” – mondta egyik szakértő.
Egy ilyen szigorú étrend más egészségügyi problémák, például skorbut, székrekedés és esszenciális zsírsavak hiányának kockázatát is növeli, amely az agy egészségére is hatással van.
„Néhány, kereskedelmi forgalomba hozott állati alapú étrendje, amelyet megvizsgáltam, aggasztóan figyelmen kívül hagyja az alapvető táplálkozási szükségleteket, és összehasonlítható lenne a 'kígyóolajjal'” – mondta egy szakértő.
Segíthet-e az Állati Alapú Étrend a Fogyásban?
Bár ezek az étrendek segíthetnek a fogyásban, lehetséges, hogy nem a testzsírból fogynak az emberek, mondták a szakértők.
Egy 2015-ös tanulmány például összehasonlította a magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú étrendet követő embereket azokkal, akik magasabb szénhidráttartalmú, alacsony zsírtartalmú étrenddel élnek. A kutatók azt találták, hogy a magas zsírtartalmú étrendet követők kevesebb testzsírt veszítettek, mint a másik csoport. Azonban összességében több testsúlyt veszítettek.
A magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú csoport több izomtömeget vesztett, mondták a szakértők. „Ez nem feltétlenül izom. Lehet víz is. De a zsírszegény étrendet követők valójában több testzsírból fogytak.”
Van Jobb Módja az Étkezésnek?
Mivel az állati alapú étrend és más hasonló étrendek meglehetősen korlátozóak, a szakértők azt javasolják, hogy térjünk vissza az „alapokhoz” az egészség javítása érdekében. Ez magában foglalja:
- A zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelése napi 5 adagra
- Sovány fehérjék, például hal és csirke fogyasztása
- Telítetlen zsírokhoz ragaszkodás
- Több teljes kiőrlésű gabona, bab és más növényi alapú fehérjék fogyasztása
„Kimutatták, hogy az állati alapú étrend növeli az egészséggel összefüggő betegségeket, míg a különféle élelmiszercsoportokból származó étrend csökkenti a testsúlyt, a szívbetegségeket, javítja a bélrendszer egészségét és a vércukorszint szabályozását” – mondta szakértő.
És ne becsülje alá annak előnyeit, hogy több rostot visz be az étrendjébe. A rost megtalálható egész, finomítatlan növényi élelmiszerekben, mint például az édesburgonya, a bab és a barna rizs.
„Minél több rostot eszik, annál alacsonyabb a kockázata bármely krónikus betegség következtében bekövetkező halálozásnak” – tette hozzá szakértő. „És a rost az, amiben a lakosság 97%-a valóban hiányt szenved.”
Az állati alapú étrendek hasonlóak más, fehérjében gazdag, alacsony szénhidráttartalmú étrendekhez, például a húsevő és keto diétákhoz. Míg egyesek ezzel az étkezési mintával fogynak, ugyanakkor nagyobb az egészségügyi kockázatok, például a szívbetegségek kockázata. A szakértők kiegyensúlyozott étrendet javasolnak gyümölcsökkel, zöldségekkel és sovány fehérjékkel, különös figyelmet fordítva a megfelelő rostmennyiség bevitelére.