Ennyi kávé fogyasztása majdnem 2 egészséges évet adhat az életéhez egy tanulmány szerint.

Ennyi kávé fogyasztása majdnem 2 egészséges évet adhat az életéhez egy tanulmány szerint.

A mindennap elfogyasztott három csésze kávé közel két évvel meghosszabbíthatja az egészséges életperiódust, egy új, az "Ageing Research Reviews" folyóiratban megjelent áttekintés szerint.

A portugáliai Coimbrai Egyetem kutatói világszerte 85 tanulmányt elemeztek, amelyek a kávé egészségre gyakorolt hatását vizsgálták. Az elemzés azt mutatja, hogy napi három csésze kávé elfogyasztása további 1,84 év betegségek nélküli életet eredményezhet.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a kávé védheti a szívet a szívinfarktustól, és csökkentheti a májbetegségek kockázatát. A kutatók szerint a kávéfogyasztás csökkenti az időskorban gyakori betegségek, mint például a szívbetegség, agyvérzés, légzőszervi betegségek, bizonyos daganatok, cukorbetegség, demencia, súlyos depresszió és elesettség kockázatát.

Ezt a tanulmányt a Kávé Tudományos Információs Intézet (ISIC) finanszírozta, amelynek tagjai közé sok kávévállalat tartozik.

A kávé antioxidánsai csökkenthetik a sejtek kémiai romlását, és javíthatják a sejtek regenerálódását olyan káros hatások után, mint a gyulladás, mondta Rodrigo Cunha, PhD, az áttekintés társszerzője és a Coimbrai Egyetem idegtudomány professzora.

A kutatók szerint a kávé előnyei több mint 2,000 potenciálisan bioaktív vegyület keverékéből származhatnak. Ezek között vannak polifenolok, amelyek hozzájárulnak a gyulladás csökkentéséhez és az inzulintermelés szabályozásához.

Bár a koffeintartalmú és koffeinmentes kávé összetevői is hozzájárulhatnak az egészséges élet meghosszabbításához, még mindig sok a kérdés azzal kapcsolatban, hogy ezek az összetevők pontosan hogyan hatnak, írták a szerzők.

Genetikai tényezők is befolyásolják a kávé egészségre gyakorolt hatásának mértékét. Egyesek gyorsabban észlelhetik a kávé hatásait, mondta Cunha.

Ezt a tanulmányt "az öregedési folyamatok széles körére vonatkozó elérhető adatok összegyűjtésének" is tekinthetjük, de a kávé élettartamot javító mechanizmusai még mindig ismeretlenek, mondta Shannon Kilgore, MD, a Palo Alto-i Veteránok Egészségügyi Rendszerének és a Stanford Egyetem Orvosi Karának neurológusa.

Az Amerikai Orvosi Szövetség (AMA) által nemrégiben tartott panel megjegyezte, hogy az olyan szűretlen kávé, mint a francia sajtóban készített vagy az eszpresszó, összefüggésbe hozható a "rossz" LDL koleszterin kis mértékű növekedésével.

Ennek oka lehet, hogy a szűrt kávé eltávolítja a cafestol nagy részét, ami egy természetes vegyület, amely emelheti a vér koleszterinszintjét, magyarázta Stephen Devries, MD, a panel tagja és a chicagói Gaples Institute megelőző kardiológusa és ügyvezető igazgatója.

Két-három csésze kávé naponta egészségügyi előnyökkel járhat, mondta Kilgore. Azonban a főzés módszere, a pörkölés és a kávébab típusa mind befolyásolhatják a kávé koffeintartalmát.

A tanulmány szerzői megjegyezték, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság napi 400 mg koffeinig—ami körülbelül öt csésze kávé—a mérsékelt és biztonságos mennyiségnek számít a legtöbb felnőtt számára. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerhatósága (FDA) azonos határértéket javasol, de figyelmeztet arra, hogy a terhes nők, szoptató anyák vagy azok, akiknek egészségügyi állapota miatt kerülniük kellene a koffeint, konzultáljanak orvosukkal.

Cunha szerint az idősebb felnőtteknek nem kell növelniük a kávéfogyasztásukat az egészségük javítása érdekében. Túl sok koffein fogyasztása szívritmuszavart, magas vérnyomást és szorongást okozhat.

Az FDA is figyelmeztet a koffein túlzott fogyasztására, különösen, ha valaki érzékeny rá. Az energia- vagy fehérjeszeletek, fagylaltok, rágógumik, étrend-kiegészítők és néhány vény nélkül kapható gyógyszer már tartalmazhat hozzáadott koffeint.

„Nincs különbség a szervezet által természetesen a kávéból vagy teából származó koffein kezelése és a hozzáadott termékek koffeintartalma között, ezért figyeljen minden forrásra, ahonnan a koffein a diétájába kerül” – állította az FDA.

Bár a koffeinmentes kávé és tea kevesebb koffeint tartalmaz, mint a hagyományos kávé, még mindig van bennük valamennyi koffein.

Egy új tanulmány azt javasolja, hogy napi akár három csésze kávé is előnyös lehet, például csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát és körülbelül két évvel meghosszabbíthatja az egészséges életperiódust. Az FDA javasolja a napi koffeinbevitel 400 mg-ra korlátozását, és figyeljünk a rejtett koffeinforrásokra az ételekben, italokban és gyógyszerekben. Ha terhes, szoptat, vagy egészségügyi problémája van, konzultáljon orvosával a biztonságos kávéfogyasztásról.