
Egyenek több babot, lencsét és borsót, de csökkentsék a vörös- és feldolgozott húsok fogyasztását – ezek az ajánlások az amerikai táplálkozási irányelvek tanácsadó bizottságától.
Az Amerikai Táplálkozási Irányelvek, amelyek nemzeti táplálkozási ajánlásokat biztosítanak, jövőre frissülnek. A tanácsadó bizottság által december 10-én kiadott Tudományos Jelentés számos változást fog bevezetni a 2025-2030-as táplálkozási irányelvekbe.
A jelenlegi irányelvekben a bab, borsó és lencse a zöldség és fehérje kategóriákban szerepelnek. Az egyik legnagyobb javasolt változás az, hogy ezeket nem a zöldségek kategóriájába sorolják, hanem kiemelt fehérjeként tüntessék fel.
"A fehérjerész mindig is mondta a sovány húst, majd a csirkét, halat, tojást, babot, borsót és lencsét. És mi azt mondtuk, nem, valóban a bab, borsó és lencse legyen az első," mondta Christopher Gardner, PhD, táplálkozástudós és a Stanford Egyetem orvosprofesszora, valamint a 2025-ös Táplálkozási Irányelvek Tanácsadó Bizottságának tagja.
A jelenlegi táplálkozási irányelvek a hangsúlyt az egészséges táplálkozási minták követésére helyezik az egyes élelmiszerek helyett. Ez a megközelítés egy átfogóbb és fenntarthatóbb étkezési módot ösztönöz, amely hosszú távú egészségügyi célokkal összhangban áll.
Az, hogy a táplálkozási minták rugalmasabban alkalmazkodjanak az egyéni preferenciákhoz és kulturális sokféleséghez, a bizottság egy rugalmas keretrendszer használatát javasolta "Egészségesen Étkezz Saját Módon" néven. Ez fenntartja az egészséges étrend alapelveit, mint például a zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, sovány fehérjék és egészséges zsírok hangsúlyozását. Ugyanakkor lehetővé teszi az egyéni ízlések, kulturális hagyományok és étrendi korlátozások figyelembevételét, biztosítva, hogy ezek az irányelvek sokféle életmód számára praktikusak és befogadóak legyenek.
A tanácsadó bizottság vizsgálta az ultra-feldolgozott élelmiszerek és a növekedés, testösszetétel és elhízási kockázat közötti kapcsolatot, de nem foglalt bele ajánlásokat az ultra-feldolgozott élelmiszerekre vonatkozóan a Tudományos Jelentésbe.
Bár a bizottság aggodalmát fejezte ki az ultra-feldolgozott élelmiszereket egészségügyi problémákkal összefüggésbe hozó „egyre növekvő bizonyítékok” miatt, a korlátozott számú randomizált kontrollált vizsgálat azt jelentette, hogy "egyszerűen nem volt elég tanulmány" ahhoz, hogy erős, tudományosan alátámasztott nyilatkozatot tegyenek a jelentésben, mondta Gardner.
Robert J. Kennedy, Jr., az Egészségügyi és Emberi Szolgáltatások Minisztériumának (HHS) titkári tisztségre jelöltje aktívan szót emel az ultra-feldolgozott élelmiszerek ellen. Ha Kennedy jelölését megerősítik, megpróbálhatja bevonni az ultra-feldolgozott élelmiszerekkel kapcsolatos ajánlásokat a végleges irányelvekbe.
"A beérkező titkár azt mondta, hogy az egyik kérdés, amelyet leginkább szeretne kezelni a Táplálkozási Irányelvekben, az az ultra-feldolgozott élelmiszer," mondta Jerold Mande, MPH, a Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola táplálkozásadjunktusa és a Nourish Science vezérigazgatója.
"A Táplálkozási Irányelveket elsősorban az Egészségügyi Miniszter fogja megírni, követve a hagyományokat és a meghatározott ütemtervet," tette hozzá Mande.
1980 óta az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) és a HHS közösen adja ki az ötéves frissített irányelveket. Ezeket az irányelveket használják táplálkozási tanácsok, politikák és szövetségi táplálkozási programok, mint például a SNAP és az iskolai ebédprogramok formálására. Emellett befolyásolják az élelmiszercsomagolást is, beleértve azt is, mely termékeket lehet „egészségesnek” címkézni.
A HHS és az USDA felváltva vezeti ezt a folyamatot. Ezúttal a HHS van felelősséggel, és a tárca a Tudományos Jelentésből, szövetségi ügynökségekből, tudósokból és a nyilvános véleményekből származó hozzájárulásokkal fogja megírni az irányelveket.
Gardner elmagyarázta, hogy a HHS és az USDA nem köteles betartani a Tudományos Jelentés tanácsait. "Ez egy tanácsadó jelentés. Amikor átadják, általában elfogadnak néhány dolgot és elutasítanak másokat," mondta.
A HHS és az USDA nyitott egy írásbeli nyilvános véleményidőszakot, és 2025. január 16-án egy nyilvános találkozót tartanak, ahol az érdeklődők szóbeli véleményeket közölhetnek. Ha érdekli, hogy megjegyzést nyújtson be az irányelvekhöz, további információkat találhat itt.
Az Amerikai Táplálkozási Irányelvek előtt álló frissítések jelentős változásokat hozhatnak a nemzeti táplálkozási ajánlásokban. A Táplálkozási Irányelvek Tanácsadó Bizottsága szerint az amerikaiaknak több növényi alapú fehérjét, például babot, borsót és lencsét kellene fogyasztaniuk, miközben csökkenteniük kell a vörös hús és a feldolgozott hús bevitelét.