Az omega-3 és omega-6 csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát, állítja egy tanulmány.

Az omega-3 és omega-6 csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát, állítja egy tanulmány.

A halolaj-kiegészítők csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát, egy nemrégiben az International Journal of Cancer folyóiratban megjelent tanulmány szerint.

Egyesült Királyságbeli kutatók több mint 250 000 ember adatait elemezték, akik vérvizsgálatokat végeztek az omega-3 és omega-6 zsírsavak szintjének mérésére. Ezt követően a résztvevőket több mint egy évtizedig követték nyomon.

Magasabb omega-3 és omega-6 szintek csökkentett rák kockázattal társultak. Bár az egyéni kockázat csökkenése csekélynek tűnhet, kis javulások nagy populációk esetében jelentős egészségügyi előnyökre fordíthatók le.

A magasabb omega-3 szinttel rendelkező embereknél alacsonyabb volt a vastagbél-, gyomor- és tüdőrák aránya, valamint más emésztőrendszeri rákok aránya is alacsonyabb volt egy évtizedes követés után, állítja Yuchen Zhang, a tanulmány vezető szerzője és a Georgia Egyetem Népegészségügyi Karának doktori hallgatója.

A magas omega-6 szintek 14 különböző rák, köztük agyi, rosszindulatú melanoma és hólyagrák alacsonyabb arányához vezettek.

A tanulmányban a magas zsírsavszintek előnyei függetlenek voltak az olyan kockázati tényezőktől, mint a testtömeg-index (BMI), alkoholfogyasztás és fizikai aktivitás.

De egyes szakértők szerint további kutatások szükségesek, különösen mivel a tanulmány egy enyhe növekedést talált a prosztatarák előfordulásában azok körében, akiknek magasabb volt az omega-6 szintje.

„Ez egy érdekes tanulmány ígéretes eredményekkel” – mondta Marissa Shams-White, PhD, MPH, az Amerikai Ráktársaság népességtudományi vezető tudósa a Verywell magazinnak. „A tanulmány sok erősséggel rendelkezett, beleértve, hogy nagyon nagy populációban végezték el. Azonban ez csak egyetlen tanulmány, és az eredmények nem feltétlenül általánosíthatók minden felnőttre.”

Az omega-3 és omega-6 zsírsavak fontos táplálékzsírok forrásai. Míg az omega-3-ak elősegíthetik a szív- és agy egészségét, és csökkenthetik a gyulladást, az omega-6-ak energiát biztosíthatnak és támogatják a sejtek egészségét.

Shams-White elmagyarázta, hogy az ilyen megfigyeléses tanulmányok a tápanyagok és egészségügyi kimenetelek közötti kapcsolatokat vizsgálják, de nem tudnak okozati összefüggést bizonyítani, amely azt mutatná, hogy a zsírsav bevitel megváltoztatja a rák kockázatát.

„Jelenleg ellentmondásos bizonyítékok vannak arra, hogy a halolaj-kiegészítők és más táplálékkiegészítők befolyásolhatják-e a rák kockázatát” – mondta Shams-White. „A kiegészítők szedése másként befolyásolhatja az egészséget, mint a tápanyagok élelmiszerekből történő bevitele.”

A jelenlegi rákmegelőzési irányelvek azt javasolják, hogy a tápanyagokat étrenddel vegyék be, és ne szedjenek táplálékkiegészítőket rákmegelőzés céljából – tette hozzá.

„Az étrendforrások gazdagok más tápanyagokban és vitaminokban, amelyek együtt hatva befolyásolhatják az egészséget. Például a halak nemcsak kiváló omega-3 források, de jó fehérje-, D-vitamin-, B-vitaminok, például szelén- és káliumforrások is lehetnek” – mondta Shams-White.

Kutatások szerint az amerikaiak többsége körülbelül tízszer több omega-6-ot fogyaszt, mint omega-3-at, mondja Amy Bragagnini, MSc, RD, a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivője és a Trinity Health Lacks Onkológiai Központ klinikai onkológiai dietetikusa Grand Rapids-ben, Michigan államban.

Az omega-3-ban gazdag ételek közé tartozik a zsíros hal, mint a lazac és a szardínia, a chia mag, a lenmag, a dió és a spenót. Az omega-6 zsírokat főleg növényi olajok, például napraforgóolaj és sáfrányolaj biztosítják.

„Arra bátorítanám az embereket, hogy próbáljanak több omega-3 zsírsavat bevinni az ételekből, amikor csak lehet” – mondta Bragagnini a Verywell magazinnak, hozzátéve, hogy célszerűbb az omega-3-bevitelt növelni az omega-6 csökkentése helyett.

A felnőtteknek heti 227 gramm hal fogyasztását kellene célul kitűzniük az amerikai táplálkozási irányelvek szerint.

Bragagnini megjegyezte, hogy ha a betegei nehezen találnak módot az omega-3 bevitelük növelésére, tanácsolná nekik, hogy konzultáljanak orvosukkal egy kiegészítő szedéséről.

Az omega-3 és omega-6 zsírsavak hozzáadása az étrendhez egészségügyi előnyöket kínálhat, beleértve a néhány rák esetében jelentkező enyhébb kockázatcsökkenést. Törekedjen arra, hogy zsíros halakat, chia magot, diót és növényi olajokat építsen be az étrendjébe a kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében. Bár a kiegészítők opciót jelentenek, ha a táplálékbevitel kihívást jelent, a jelenlegi irányelvek azt javasolják, hogy a teljes élelmiszerekre összpontosítson a szélesebb körű tápanyagok érdekében.